Nowa linia produktów ze świeżym mięsem
Pragniemy Państwu przedstawić naszą nową linę produktów REAL MEAT dla psów ze świeżego mięsa.
Oferujemy dla naszych ulubieńców trzy smaki takie jak RABBIT&RICE (KRÓLIK & RYŻ), BEEF&RICE (WOŁOWINA & RYŻ) oraz CHICKEN&RICE (KURCZAK & RYŻ) . Wszystkie te produkty są oczywiście wolne od zbóż, zawierają jedynie ryż o wysokiej strawności.
Nasza nowa linia produktów zawiera do 89% białka pochodzenia zwierzęcego.
Źródłem białka w tych produktach jest świeże mięso z kurczaka, świeże mięso królicze, świeże mięso wołowe, hydrolizowany łosoś oraz hydrolizat mięsa z kurczaka i wątroby.
Białka pochodzenia zwierzęcego
Białko jest głównym składnikiem koniecznym do budowy mięśni i organów organizmów żywych .
Ale białko białku nie równe.
Dla psów zdecydowanie bardziej przyswajalne są białka pochodzenia zwierzęcego – produkty Nativia zawierają go do 85 %. Jest to możliwe, gdyż używamy do produkcji karmy wysokiej jakości mączkę mięsną ( kurczak, kaczka, jagnięcina) jako źródło białka zwierzęcego.
Ponadto w odróżnieniu do tradycyjnych receptur, opartych na zbożach (kukurydza, pszenica), które to mogą powodować reakcje alergiczne, nasze produkty nie zawierają zbóż a wyłącznie ryż .
Producenci wiedzą, że zastosowanie ryżu daje efekty dietetyczne takie jak lekkostrawność, ze względu na najmniejsze cząsteczki skrobi ryżowej, ponadto mniejsza zawartość białka, ale o najlepszym profilu aminokwasowym spośród zbóż pozwala na wprowadzenie do receptury wyższego udziału białka pochodzenie zwierzęcego.
Tak więc stosowanie ryżu w diecie jest prawidłowym kierunkiem w żywieniu psów.
Niestety ten model produkcji nie jest tak bardzo rozpowszechniony, głównie z powodu cen surowców i cen gotowych karm na rynku.
Indeks glikemiczny jako parametr oceny ekstrudowanej karmy
Indeks glikemiczny (GI) jest teoretyczną wartością charakteryzyjącą poszczególne surowce. Produkty finalne (np. karmy) składają się z połączenia wielu surowców, które mają wpływ na wynik końcowy GI. Poszczególne poziomy GI surowców są łatwo dostępne w internecie i służą jako wskaźnik przydatności żywności dla tych, którzy np. cierpią na cukrzycę lub otyłość .
Czynnik GI został opracowany w oparciu o badania u ludzi i nie ma dowodu czy możemy te obserwacje zastosować wprost również u zwierząt.
Czytaj więcej: Indeks glikemiczny jako parametr oceny ekstrudowanej karmy
NATIVIA w teście porównawczym na mykotoksyny
Drodzy klienci produktów Nativia
Prosimy o śledzenie naszej strony internetowej www.nativia-pet.pl, gdzie wkrótce znajdą Państwo
wyniki testu przeprowadzonego pod kątem poziomu mykotoksyn w naszych produktach.
Mykotoksyny to substancje metaboliczne, wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów (pleśni), mające właściwości trujące, są niebezpieczne i mogą zaszkodzić nawet w małej dawce. Źródłem ich jest głównie materiał roślinny dotknięty przez grzyby. Proces ten może występować zarówno w okresie wzrostu roślin ( zbóż ) jak i przechowywania.